divendres, 8 de juny del 2012

Anàlisi Lexicométric


Introducció

Anem a fer un anàlisi lexicométric d’un Blog triat per la seva temàtica política. Per poder realitzar-lo hem escollit una programari anomenat AntConc ,un programari lliure  del professor Laurence Anthony de  la Facultat de Ciències i enginyeria a la Universitat de Waseda, Japó, que tenia un interès especial a la recerca d’una tecnologia educativa i de processament del llenguatge natural.

 Aquesta eina resulta molt útil quan volem analitzar paraules , generar llistes de paraules , comparar les paraules etc d’un text escollit sigui de la temàtica que sigui.

Bloc triat

 Per aquest treball he volgut conèixer un batlle d’una ciutat mitjana, les històries que publicava on-line i en quina periodicitat eren presentades. Per tant, he agafat els post que ha publicat durant l’any 2012 . Els temes, com és normal estan basats en la ciutat de Tarragona en primer lloc i desprès una certa interectivitat cap al seu signe polític.


El seu blog es diu El bloc de Josep Fèlix Ballesteros Reflexions sobre Tarragona i el món que ens envolta La seva adreça la podeu trobar en el següent enllaç URL:  http://www.pepfelixballesteros.cat/



Per poder fer aquest anàlisis hem triat les entrades d’aquest 2012 dins el bloc de politica que és reparteixen de la següent manera:




Anàlisis Lexicomètric

 Per fer aquest anàlisis , els corpus analitzats s’han fet en bloc, per donar una visió més general dels post de l’any 2012 sobre la política, d’un batlle d’una ciutat petita.

Per això el primer que hem fet és utilitzar l’eina Concordance per generar línies de concordança KWIC (Key word in context) a patir d’una expressió escollida . He utilitzat la paraula Tarragona  per la recerca per ser la ciutat escollida. El resultat ha estat el següent:


En blau tenim la paraula escollida que apareix unes 71 vegades. En vermell, verd i lila , veiem les paraules que hi ha a la seva dreta. Aquest anàlisi el podem fer utilitzant la mateixa paraula per les paraules que surten a la esquerra, i al mateix temps podem demanar una paraula a la dreta i esquerra de la paraula escollida.

 També podem utilitzar una altre visió de la concordança, per exemple obtenir les mateixes accions en forma de barra que ens indicarà la seva posició dins de l’arxiu:


Per seguir analitzant hem volgut saber quines eren les paraules claus d’aquests articles :

Com podem observar les paraules claus son en to polític ( gent, PSC, solidaritat etc) , encara que algunes depenen del tema tractat com eòlic o aerogeneradors. Es a dir, el batlle de Tarragona no utilitza el blog només per qüestions politiques , que si que ho fa, sinó per tractar temes que ateny al poble. Mirem en quina freqüència utilitza les paraules clau:



Freqüència de les paraules clau
402
de
120
Les
89
Amb
62
No
32
També
27
Ara
23
Nostre
22
Ho
20
Projecte
19
Tot
13
Des, Possibilitats
12
Uns
11
Món
9
Passat
8
Aquí, canvi, ciutadans, energia , gent, llocs, política
7
Eòlica, nova, noves, qui, seva
5
Catalunya, compta, confiança, decidir, estem, moment, municipal, nou, present, PSC, servei , URV
4
Aerogeneradors, comarques, direcció feina, fora, França, Hollande, hores, IREC, majoria, mateixa mítin, mundial, MW, màxim, objectiu, partit, perquè, pressupostos, principal, propostes, sabem,, tota, tres, volem
3
Aigües, alguna, camp, campanya, capacitat, costa, damunt, dedicar, dona, etapa fase , francesos, generació,  governs, grans, Home, investigació, marina, mètodes, neoliberals, partit, Politècnica, portat, potser, potència, profundes, quaranta, renovació, socialistes, solidaritat, sr, verda, violència, Zèfir



Amb aquest quadre, podem observar que s’han emparat paraules clau de clar to polític, encara que la seva freqüència sigui entre un interval de 9 a 3. Però també destaquem que les paraules de més freqüència solen ser les conjuncions, els articles les conjuncions, annexes etc.

Conclusió

 Un cop analitzat el blog amb el programari lliure AntConc 3.2.4w , arribem a la conclusió, que si el blog del Batlle de Tarragona té un accent clar polític posicionat ( recordem les paraules clau PSC, govern, majoria, neoliberals etc.), també posa de manifest les seves preocupacions per temes d’interès poblacional. A més hem pogut observar que en el seu bloc utilitza xarxes socials , una nova manera de mantenir el contacte amb la ciutat i ser més proper al ciutadà.

Bibliografia