dimecres, 23 de maig del 2012

Escritura hipermedia y lectoautores I . Isidro Moreno


En aquest text Moreno reflexiona sobre les escriptures hipermèdia i les seves possibilitats discursives presents i futures , gràcies com diu Moreno “al consorcio entre autor i lectoautor”.
Moreno, en fa una exposició de com la narrativa es va construint amb autors i lectoautors des de sempre i ,per recolzar aquesta definició ens exposa com a principis de la Grècia clàssica ja existien els relators orals i els seus oients, aquest últims com vertaders coautors orals. A més exposa com el relat és va configurant depenen del coautors. Això, és precisament, el que fa l’escriptura hipermèdia en el diferents suports digitals que pot trobar-se, on el lector també participa i és converteix en lectoautor més pròxim al coautor oral.
Un cop, ens ha entrat en el món de l’alternança , interpretació  i del diàleg entre un receptor i emissor , ens parla com el lector hipermèdia, té atributs del lector de l’escriptura alfabètica i que el tret principal del suport hipermèdia és que sense el lector no pot prosperar; això ens ho explica, comparant-lo amb el suport audiovisual, que no necessita al lector per avançar. A partir d’aquí ,Moreno comença a centre en l’entorn hipermèdia,  amb el tipus de participació del lector que pot anar, des de la més habitual galàxia Guttenberg, a la participació constructiva o de transformació. Moreno conclou amb un repàs de diferents estructures hipermèdiques com jocs , exposicions de museus etc per acabar exaltant les possibilitats de la hipermèdia , el infoalfabetismo tecnològic i amb un adéu a la dicotomia.